POLECAMY
WSPANIAŁĄ KSIĄŻKĘ
“OCZAMI MISTRZA I PRZYJACIÓŁ.
KUCHNIA POLSKA”
Polecamy wspaniałą publikację książkową pt. “Oczami Mistrza i przyjaciół. Kuchnia Polska”, upamiętniającą postać i działalność znakomitego kucharza i społecznika z Wrocławia, Lesława Kołodzieja. Jest nam miło poinformować, że dochód ze sprzedaży książki, przeznaczony zostanie na działania statutowe naszej Fundacji.
Oczami Mistrza i przyjaciół
Kuchnia Polska
Autorzy tekstów: Rafał Białek, Przemysław Bogucki, Piotr Gietner, Waldemar Hołówka, Tadeusz Hupa, Łukasz Kołodziej, Ryszard Konieczka, Emil Oleś, Mariusz Papuga, Krzysztof Parys, Rafał Pisarek, Grzegorz Pomietło, Adam Rybak, Mariusz Stolarski, Arkadiusz Szymański, Wojciech Szymański
Autorzy zdjęć: Małgorzata Zabokrzycka, Przemysław Mazurek, Filip Morawski
Był to kucharz nad kucharze, wszyscy uczestnicy tego spontanicznego zrywu, którego efektem jest ta książka, dają na to parol, czyli ręczą zawodowym honorem. Był znany i ceniony w całej gastronomicznej branży, przez wszystkich kolegów po fachu. I to właśnie oni, pod przewodnictwem Jego syna, Łukasza Kołodzieja, który na potrzeby tej książki przygotował dania według receptur Ojca, składają tutaj hołd wybitnemu szefowi kuchni – Lesławowi Kołodziejowi, tytułowemu Mistrzowi – prezentując współczesną kuchnię polska tak, jak On ją widział.
(źrodło: Oficyna Wydawnicza ATUT)
ZACHĘCAMY DO ZAKUPU TEJ WSPANIAŁEJ LEKTURY: >>>
Lesław Kołodziej (1956-2013)
Jako młody marzyciel przyjechał do wrocławskiej szkoły gastronomicznej przy ul. Kamiennej 86 z Oławy, w której się urodził (1956). Gdy finał edukacji miał już za sobą, przyjęto go do zespołu kucharzy w znanym z dobrej kuchni Hotelu Monopol (1974). Zauważono Jego energię oraz smakowe wyczucie i został najmłodszym Szefem Kuchni w Polsce w otwieranym u wylotu miasta Hotelu Novotel. Miał wtedy dopiero 24 lata! Założył rodzinę, a żeby o nią zadbać, wyjechał na kontrakt do Libii (1985). W Bengazi, gotował dla Polaków budujących obiekty przemysłowe. Wrócił po dwóch latach na to samo stanowisko w Hotelu Novotel.
Wielokrotnie był animatorem pokazów i degustacji polskiej kuchni w różnych miejscach, m.in.: w Pradze, Rzymie czy Lyonie (1989). Zbierał gratulacje ze wszystkich stron, a także od samego Paula Bocuse’a, kulinarnej legendy francuskiej kuchni. Następny kontrakt zaoferował mu Mostostal (1990), w Słowackim Zvoleniu, gdzie także pracował dla pracujących tam rodaków.
Po pracy u południowych sąsiadów, kucharzył w kilku hotelach i restauracjach w Austrii i Niemczech (1992-1996). W kraju zajęcia długo nie szukał, zaoferowano mu skomponowanie menu i znalezienie kuchennej ekipy szykującym się do otwarcia na wrocławskiej starówce Art Hotelu. Wyjątkowość tej starej architektury. obsługa i smaki kuchni, którą On stworzył (1997-2007), sprawiły, iż nowe miejsce zyskało błyskawicznie popularność. Gotował m.in. dla Pani Prezydentowej Jolanty Kwaśniewskiej, ówczesnej Pierwszej Damy.
Poważna choroba zmusiła go do ograniczenia zawodowej działalności. Najczęściej występował w roli doradcy (2008), ale też jurora całego szerego konkursów i turniejów kucharskich. Całkowicie musiał się pożegnać z kulinarną przygodą w 2012 r.