JAK GOTOWAĆ ZDROWO, PROSTO I NIEDROGO

 

  Dziś przepis na krupnik Pani Prezydentowej Jolanty Kwaśniewskiej z książki “Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!”

Składniki:

1 duża szyja indycza
3 marchewki
1 pietruszka
1 seler
3 ziemniaki
1 szklanka kaszy perłowej lub pęczaku (ja często mieszam jedno i drugie)
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
3 suszone grzyby (namoczone)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Szyję indyczą myjemy, usuwamy z niej tłuszcz i zalewamy 2 l wody. Gotujemy na małym ogniu. Zbieramy szumy, po 30 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, pozostałe warzywa pokrojone w grube talarki oraz przepłukaną kaszę i grzyby. Całość gotujemy kolejne 30 minut, często mieszając (pamiętajmy, że kasza może się przypalić!). Krupnik podajemy z dużą ilością pokrojonej natki pietruszki lub kopru.