Przepisy na świąteczne dania od naszych Seniorów!
Święta tuż, tuż! W tym roku zachęcamy Państwa do skorzystania z przepisu Pani Eli na pierogi z grzybami… bez gotowania! Sprawdziliśmy podczas warsztatów kulinarnych w Akademia Kulinarna Whirlpool – pierożki wychodzą przepyszne!
PIEROŻKI Z GRZYBAMI I CEBULKĄ – smażone, bez gotowania
1. Farsz: grzyby (kapelusze podgrzybków, borowików) najpierw namoczyć przynajmniej na 8 godzin, potem ugotować do miękkości.
2. Zeszklić cebulkę i razem z grzybami zemleć przez maszynkę, dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz.
3. Przygotować ciasto pierogowe (0,5 kg mąki + szklanka bardzo ciepłej, prawie gorącej wody, pół łyżeczki soli).
4. Ulepić pierożki i bez gotowania ich(!) smażyć na większej ilości gorącego oleju.
Pyszne na ciepło i zimno!!!
Furorę podczas międzypokoleniowych warsztatów kulinarnych zrobiły krokiety z pieczarkami według przepisu Pani Basi. Polecamy, do czerwonego barszczu pasują perfekcyjnie!
KROKIETY Z PIECZARKAMI (na 12 porcji)
Składniki:
– 1 szklanka mąki
– 2 szklanki mleka
– 2 jajka
– 0,5 szklanki bułki tartej
– olej do smażenia
– 60 dag pieczarek
– 1 cebula
– sól i pieprz ziołowy
1. Do mąki dodać 2 jajka, łyżkę oleju i szczyptę soli.
2. Mlekiem rozrobić naleśnikowe ciasto o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby dodać więcej mąki).
3. Na średniej wielkości patelni smażyć niezbyt grube naleśniki i układać jeden na drugim.
4. Pieczarki oczyścić, opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie, wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić. Potem zemleć w maszynce do mięsa.
5. Cebulkę drobno posiekać, wymieszać z pieczarkami, farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
6. Każdy naleśnik posmarować farszem, zwinąć krokieciki.
7. Panierować w tartej bułce, smażyć na złoty kolor na większej ilości oleju.
8. Jeść!
Co region, to inne wigilijne dania – nie na każdym świątecznym stole znajduje się więc kutia. Zarówno dla tych, którzy kutię potrafią przyrządzić z zamkniętymi oczami, jak i dla takich, którzy nigdy o niej nie słyszeli mamy przepis według Pani Marii. Pamiętajcie kochani, że składniki to tylko sugestia, a tradycyjna zasada gotowania “na oko” doskonale się tu sprawdzi, bo jak mówi Pani Maria “nigdy nie ważę ani nie mierzę, tylko robię co mi serce dyktuje“!
WIGILIJNY PRZEPIS PANI MARII NA KUTIĘ
Składniki:
– 1 szklanka pszenicy (bez łusek)
– 1 szklanka maku niebieskiego
– 0,5 szklanki płynnego miodu
– 10 dag orzechów włoskich (można dodać orzechy laskowe)
– 5 dag rodzynek
– inne bakalie wg uznania (np. sparzone migdały, daktyle, figi)
1. Pszenicę moczymy przez noc i gotujemy na wolnym ogniu aż zmięknie.
2. Mak parzymy i mielimy.
3. Dodajemy do ugotowanej i ostudzonej pszenicy.
4. Bakalie kroimy i dodajemy do pszenicy z makiem.
5. Dolewamy miód i mieszamy całość.
Można jeść na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO!
Zamiast Coca-Coli proponujemy, aby na wigilijnym stole postawić dzbanek z tradycyjnym kompotem z suszu! Tym razem według przepisu od Pana Ryszarda.
KOMPOT Z SUSZU
Suszone owoce: śliwki, morela, gruszki, jabłka, żurawina
Przyprawy: np. goździki, cynamon, kardamon, ewentualnie cukier do smaku
1. Mieszankę kompotową zalać wrzącą wodą, zagotować i zostawić na noc.
2. Rano – w razie potrzeby – trochę posłodzić i podgotować na wolnym ogniu. Odstawić do wystygnięcia.
3. W tak przygotowanym kompocie owoce zachowują jędrność!
Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas, który poświęcamy na spotkania z bliskimi. W przedświątecznym, kuchennym rozgardiaszu nie zapominajcie, że spędzony w kuchni czas może być okazją do wspólnej zabawy! Życzymy Wam, żeby tegoroczne gotowanie było źródłem radości – ze wspólnego gotowania, ale przede wszystkim z bycia RAZEM! 🙂
Za fenomenalne fotografie, na których uwiecznione zostały najpiękniejsze i najbardziej radosne momenty naszego spotkania z całego serca dziękujemy przewspaniałej Pani Magdzie Ghia!