Wielkanocne przepisy od Seniorów
Dzielimy się przepisami na tradycyjne, wielkanocne dania, które Seniorzy przekazali Dzieciom z Domu Dziecka w Pęcherach podczas międzypokoleniowego spotkania w Akademii Kulinarnej Whirlpool 29 marca 2018 roku.
Przepisy pani Kasi i pana Andrzeja
Jajka na grzankach
Tyle jajek, ile kromek pieczywa tostowego (najlepiej pełnoziarnistego), sól, pieprz, tymianek suszony i świeży.
– Jajka dokładnie umyć, kolejno rozbijać oddzielając żółtko od białka.
– Po jednym żółtku ostrożnie kłaść na kromkach pieczywa, tak, aby się nie rozlały.
– Białka ubić na sztywna pianę dodając odrobinę soli.
– Z piany wycisnąć wokół żółtek białkowy kołnierzyk.
– Całość oprószyć solą i pieprzem, posypać tymiankiem.
Zapiekać w piekarniku o temp. 200 st.C przez ok. 10 minut. Udekorować świeżym tymiankiem.
Jajka w skorupkach
Jajka, cebula, czerwona papryka, sól, pieprz, tarta bułka, olej lub masło.
– Jajka ugotować na twardo, każde przekroić wzdłuż na połowę, wyjąć ze skorupki białko wraz z żółtkiem, posiekać.
– Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, jajka wymieszać z cebula i papryką, przyprawić.
– Farsz nałożyć do skorupek, wygładzić, popanierować w tartej bułce.
– Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
Przepisy pani Eli i pana Henryka
Ciasteczka ryżowe
1 paczka kleiku ryżowego, kostka margaryny, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych, 1 paczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, dżem lub konfitura na wierzch.
– Wszystkie składniki połączyć, potem uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
– Ułożyć luźno na blasze wyściełanej pergaminem. W każdej kulce zrobić wgłębienie.
– Piec 15-20 minut na jasnożółty kolor.
Do wgłębienia włożyć dżem lub konfiturę.
Pasta jajeczna
5 jajek, 10 dag śmietankowego sera topionego, łyżka posiekanego szczypiorku.
– Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek i włożyć do głębokiej miseczki, dodać ser i szczypiorek. Jajka dobrze pokruszyć widelcem i wszystko dokładnie wymieszać z serem i zieleniną. Schłodzić w lodówce.
Przepisy pani Marii i pani Bożenki
Jaja kurki lub kogutki
4 jajka
kawałeczek ugotowanej lub surowej marchewki
pieprz ziarnisty
rukola lub roszponka
Ugotowane na twardo i obrane jaja ułożyć pionowo na liściach sałaty (rukola lub roszponka) (cieńszym końcem do góry). Ponacinać niezbyt głęboko i w nacięcia włożyć wycięte, np. z plasterków marchewki grzebienie i dzióbki. Można doprawić oczka z kulek pieprzu.
Jaja żaglówki
4 jajka
plaster wędzonego łososia
sałata, majonez, wykałaczki
Ugotowane na twardo i obrane jaja przeciąć wzdłuż i ułożyć na „morzu” sałaty. W każdą połówkę jaja wbić wykałaczkę z trójkątnym lubprostokątnym żagielkiem z wędzonego łososia. Można udekorować majonezem.
Jaja kurczaczki
4 jajka
kawałeczek ugotowanej marchewki
pieprz ziarnisty
majonez
Jaja gotujemy na twardo i obieramy.. Na boku jajka wycinamy ostrym nożykiem białko tak, aby nie uszkodzić żółtka. Górną połówkę białka ściągamy, do żółtka doprawiamy oczka i dzióbki zrobione z marchewek. Jaja wyglądają jak żółte kurczaczki siedzące w skorupce (białku) jaja. Jaja układamy na majonezie. Można posypać pokrojonym szczypiorkiem..
Jaja myszki
4 jajka
rzodkiewka
pieprz ziarnisty
majonez, sałata
Ugotowane na twardo jaja obieramy i układamy poziomo na listkach sałaty. Każde jajo nadcinamy i w nacięcie wkładamy uszy myszki zrobione z plasterków rzodkiewek. Z pieprzu robimy oczka/ Smarujemy lekko majonezem.
DODATKOWO:
Żurek wielkanocny z jajkiem pani Eli (na 6 porcji)
Zakwas, marchewka, pietruszka, cebula, 1 łyżka mąki, 15 dag kiełbasy, 6 jajek, 1 łyżka oleju, majeranek, sól, pieprz, natka pietruszki
– Marchewkę i pietruszkę obrać, zalać wodą, gotować 10 minut.
– Dodać zakwas, majeranek, pół opieczonej cebuli, gotować 15 minut.
– ½ cebuli posiekać, przesmażyć na oleju z pokrojoną kiełbasą, dodać do żurku pod koniec gotowania.
– Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na pół.
– Żurek rozlać do miseczek lub kubeczków, włożyć po 2 połówki jajka, posypać natką.
Sernik na zimno pani Marii
- Rozpuszczamy żelatynę w kilku łyżkach gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
- Galaretkę (smak dowolny, ale dobrze jest żeby była bardzo kolorowa) dodając mniej wody, niż przewiduje przepis, bo galaretka musi szybciej tężeć.
- Do miski wlewamy śmietankę, którą ubijamy na sztywno, do ubitej śmietanki dodajemy schłodzoną, rozpuszczona żelatynę, dodajemy też twarożek oraz cukier, wszystko miksujemy na gładką masę.
- Do formy na spód wkładamy biszkopty i wylewamy zmiksowana masę, wstawiamy do chłodziarki.
- Czekamy aż masa stężeje i wylewamy już lekko tężejącą galaretkę i znów wstawiamy do chłodziarki.