Wielkanocne przepisy od Seniorów

Dzielimy się przepisami na tradycyjne, wielkanocne dania, które Seniorzy przekazali Dzieciom z Domu Dziecka w Pęcherach podczas międzypokoleniowego spotkania w Akademii Kulinarnej Whirlpool 29 marca 2018 roku.

Przepisy pani Kasi i pana Andrzeja

Jajka na grzankach

Tyle jajek, ile kromek pieczywa tostowego (najlepiej pełnoziarnistego), sól, pieprz, tymianek suszony i świeży.

– Jajka dokładnie umyć, kolejno rozbijać oddzielając żółtko od białka.
– Po jednym żółtku ostrożnie kłaść na kromkach pieczywa, tak, aby się nie rozlały.
– Białka ubić na sztywna pianę dodając odrobinę soli.
– Z piany wycisnąć wokół żółtek białkowy kołnierzyk.
– Całość oprószyć solą i pieprzem, posypać tymiankiem.

Zapiekać w piekarniku o temp. 200 st.C przez ok. 10 minut. Udekorować świeżym tymiankiem.

Jajka w skorupkach

Jajka, cebula, czerwona papryka, sól, pieprz, tarta bułka, olej lub masło.

– Jajka ugotować na twardo, każde przekroić wzdłuż na połowę, wyjąć ze skorupki białko wraz z żółtkiem, posiekać.
– Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, jajka wymieszać z cebula i papryką, przyprawić.
– Farsz nałożyć do skorupek, wygładzić, popanierować w tartej bułce.
– Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Przepisy pani Eli i pana Henryka

Ciasteczka ryżowe

1 paczka kleiku ryżowego, kostka margaryny, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych, 1 paczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, dżem lub konfitura na wierzch.

– Wszystkie składniki połączyć, potem uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
– Ułożyć luźno na blasze wyściełanej pergaminem. W każdej kulce zrobić wgłębienie.
– Piec 15-20 minut na jasnożółty kolor.

Do wgłębienia włożyć dżem lub konfiturę.

Pasta jajeczna

5 jajek, 10 dag śmietankowego sera topionego, łyżka posiekanego szczypiorku.

– Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek i włożyć do głębokiej miseczki, dodać ser i szczypiorek. Jajka dobrze pokruszyć widelcem i wszystko dokładnie wymieszać z serem i zieleniną. Schłodzić w lodówce.

Przepisy pani Marii i pani Bożenki

Jaja kurki lub kogutki

4 jajka
kawałeczek ugotowanej lub surowej marchewki
pieprz ziarnisty
rukola lub roszponka

Ugotowane na twardo i obrane jaja ułożyć pionowo na liściach sałaty (rukola lub roszponka) (cieńszym końcem do góry). Ponacinać niezbyt głęboko i w nacięcia włożyć wycięte, np. z plasterków marchewki grzebienie i dzióbki. Można doprawić oczka z kulek pieprzu.

Jaja żaglówki

4 jajka
plaster wędzonego łososia
sałata, majonez, wykałaczki

Ugotowane na twardo i obrane jaja przeciąć wzdłuż i ułożyć na „morzu” sałaty. W każdą połówkę jaja wbić wykałaczkę z trójkątnym lubprostokątnym żagielkiem z wędzonego łososia. Można udekorować majonezem.

Jaja kurczaczki

4 jajka
kawałeczek ugotowanej marchewki
pieprz ziarnisty
majonez

Jaja gotujemy na twardo i obieramy.. Na boku jajka wycinamy ostrym nożykiem białko tak, aby nie uszkodzić żółtka. Górną połówkę białka ściągamy, do żółtka doprawiamy oczka i dzióbki zrobione z marchewek. Jaja wyglądają jak żółte kurczaczki siedzące w skorupce (białku) jaja. Jaja układamy na majonezie. Można posypać pokrojonym szczypiorkiem..

Jaja myszki

4 jajka
rzodkiewka
pieprz ziarnisty
majonez, sałata

Ugotowane na twardo jaja obieramy i układamy poziomo na listkach sałaty. Każde jajo nadcinamy i w nacięcie wkładamy uszy myszki zrobione z plasterków rzodkiewek. Z pieprzu robimy oczka/ Smarujemy lekko majonezem.

DODATKOWO:

Żurek wielkanocny z jajkiem pani Eli (na 6 porcji)

Zakwas, marchewka, pietruszka, cebula, 1 łyżka mąki, 15 dag kiełbasy, 6 jajek, 1 łyżka oleju, majeranek, sól, pieprz, natka pietruszki

– Marchewkę i pietruszkę obrać, zalać wodą, gotować 10 minut.
– Dodać zakwas, majeranek, pół opieczonej cebuli, gotować 15 minut.
– ½ cebuli posiekać, przesmażyć na oleju z pokrojoną kiełbasą, dodać do żurku pod koniec gotowania.
– Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na pół.
– Żurek rozlać do miseczek lub kubeczków, włożyć po 2 połówki jajka, posypać natką.

 

Sernik na zimno pani Marii

  1. Rozpuszczamy żelatynę w kilku łyżkach gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Galaretkę (smak dowolny, ale dobrze jest żeby była bardzo kolorowa) dodając mniej wody, niż przewiduje przepis, bo galaretka musi szybciej tężeć.
  3. Do miski wlewamy śmietankę, którą ubijamy na sztywno, do ubitej śmietanki dodajemy schłodzoną, rozpuszczona żelatynę, dodajemy też twarożek oraz cukier, wszystko miksujemy na gładką masę.
  4. Do formy na spód wkładamy biszkopty i wylewamy zmiksowana masę, wstawiamy do chłodziarki.
  5. Czekamy aż masa stężeje i wylewamy już lekko tężejącą galaretkę i znów wstawiamy do chłodziarki.